Forfatter blog.

Min håndskrevne rejsedagbog udstillet i Rundetårn.

Hvem skulle nu have troet, at éns gamle rejsedagbog fra en tur til Norge med ex´en, skrevet i hånden og fyldt med egen notater og illustrationer for 28 år siden kunne være interessant for nogen som helst?

- og hvorfor går man og gemmer sådan noget, når man er lykkeligt gift med ægtemand nr 2 på 20. år?

 

Jeg er gået lidt i stå med romanskriveriet, til gengæld har jeg som tekstforfatter gennem min tyske redaktion skrevet og fået udgivet over 110 salgstekster på 10 forskellige sprog til rejsedestinationer, seværdigheder og ferieformer og ferieboliger i Danmark, over det meste af Europa samt dele af USA. Samlet set, noget, der ligner lidt over 1000 udgivelser i år alene.

 

1 1 /2 år ca. har jeg været ansat nu som freelance tekstforfatter, -og jeg ELSKER denne måde at arbejde på, hvor jeg selv kan planlægge min arbejdstid. Det er enormt lærerigt, jeg lærer hele tiden noget nyt, og det giver en hel masse erfaring i at samarbejde med en redaktion.

 

Jeg har f.eks skrevet salgstekster til samtlige destinationer i Kroatien. Over 58.000 ferieboliger i det skønne ferieland, har glæde af mine tekster. Jeg må fortsat ifølge min kontrakt ikke linke over til nogen af dem, da jeg ikke må generere ekstra trafik på de platforme og rejseselskaber, hvorfra mine tekster sælger ferieboliger. Teksterne bliver udgivet direkte og afregnet hver måned, men mit navn står ikke under hver af dem, for det bruger man ikke i denne forfattergenre, og mit navn er irrelevant, så snart de er udgivet. For jeg sælger rettighederne til dem videre til redaktionen, som sælger dem videre, og dermed er de ude af mine hænder, så snart jeg har trykket på publikationskanppen og redaktionen har godkendt indholdet, og dét har jeg det megafint med. Jeg hvisker også tavlen ren mellem hver tekst, tømmer hovedet og starter på en frisk hver gang.  Men jeg kan da sige så meget, at jeg skriver med et vist gran af min sædvanlige underfundige humor og at jeg skriver for målgruppen børnefamilier. Mange gange udfolder jeg mig også kreativt, leger med ord og opfinder nye ord, såsom f.eks: : "kvalitetstidsferie" eller "afterhiking."

 

Min store tekstproduktion for feriedestinationen Kroatien fik engang i foråret nogen til at opfordre mig til at få min egen 1. rejsedagbog med kunst og notater ind på et kroatisk museum, gerne ét der rejser, for ligesom at holde  rejsetemaet. 

 

Nu er det ikke sådan lige til at få sin kunst ind på et museum. Jeg véd det, for jeg har haft adskillige museumsudstillinger som billedkunstner, og er man kvinde, er det helt umuligt i Danmark, hvor over 90% af de udstillede værker på museerne er fremstillet af mandlige billedkunstnere,- også et kombineret forfatterværk og illustrationsværk,- fuldstændigt umuligt!

 

Men her kom tilfældet mig til hjælp, for en anden én i mit netværk havde hørt om Museum of Broken Relationships i Kroatien og Los Angeles. Det viste sig, at de skulle i gang med at lave en udstilling i Danmark. Inden længe blev min 60 dobbeltsider tunge indbundne rejsedagbog sendt afsted, og i fredags d. 18/11 2016 var jeg så til fernisering på Museum of broken Relationships i Rundetårn i København, inviteret af Den Kroatiske Ambassade i København.

 

Jeg vidste ikke , hvorfor jeg tog denne rejsedagbog med, da jeg forlod min 1. mand med 2 små børn og en balje vasketøj i 1995. Jeg vidste heller ikke, hvorfor jeg gik, blot at jeg var nødt til at gå for at beskytte mig selv og mine børn. Min intuition viste sig at holde stik. 

 

Rejsedagbogen har overlevet oprydningerne i forbindelse med 10 senere private flytninger, og ingen har efterfølgende gjort krav på den. Værket er fra en tid, hvor det var nemmere have have sådan én klods (30cm x 40cmx 5 cm) med i en fjällræven rygsæk, end at slæbe en COMMADORE64 med på en tur til Nordkapp, men jeg kunne mærke at det var tid at få ryddet op i mit liv, at give slip. Derfor er den nu en del af Museum of Broken Relationships permanente samling, og når udstillingen i Rundetårn sutter d. 17. januar 2017, rejser den med museet hjem enten til Zagrab eller til Los Angeles i USA, hvor de har en filial af museet.

 

Den opmærksomme læser vil bemærke, at der lige var en løs ende i historien. Nemlig: Hvorfor forlod jeg min 1. ægtemand? Det fandt jeg selv først ud af, da jeg bladrede i rejsedagbogen og i få ord skulle formulere årsagen til bruddet, som skulle skrives på udstillingslabelen.

19 år efter bruddet tog det mig kun 5 minutter at få overblik over situationen dengang, finde årsagen til skilsmissen, der kunne beskrives i et kort digt på dansk og engelsk, og som nu følger min rejsedagbog, hver gang den bliver udstillet (til højre for bogen på fotoet).

 

Ellers har jeg brugt min manuskriftforfatteruddannelse hos Barbara Slade påViborg Animationsskole i 2011 til at lave en grundig ressearch skabe personligheder på film. Altså lidt ligesom jeg har gjort, inden jeg satte mig ned og skrev de udgivne noveller her på siden, og temmelig meget ligesom jeg gør, når jeg som oldtidsilustrator eksempelvis skal skabe et værk om Vulkanudbruddet i Pompeii i år 79 før Kristi fødsel og sende det afsted til et museum i Italien.  Jeg elsker fordybelsesprocessen inden for alle 3 kunstarter. Elsker historiske produktioner og emner.

Senest er jeg efter grundigt forarbejde gået ind i en historisk persons skikkelse eller "skuespille", om man vil. Det drejer sig om min hovedrolle i assistensfilmen "Min barndom med Kiki", hvor jeg spiller Prinsesse Dagmars, Zarina Maria Fjodorovna´s hofdame, Cecilia Grünwald. For nemheds skyld blev hun kaldt Kiki.

Link: http://assistens.dk/cecilia-gustavovna-grunwald-min-barndom-kiki2/

Filmen bliver vist permanent, dels i Kulturhus Assistens, men også via QR-kode på Cecilia Grünwalds gravsted, som er i den russisk ortodokse del af Assistens Kirkegård. Jeg er ikke selv katolik, ej heller taler jeg russisk, men på filmen taler jeg dansk med russisk accent, noget der i hast blev indøvet aftenen før filmoptagelserne. Filmen er en del af et projekt med levende formidling, der skal levende gøre de mange spændende døde personligheder på kirkegården.

Venlig hilsen og god tur rundt i mine fodspor i København!

Lisbet Lark / Lisbet Lærke